Home Holistische Levensbegeleiding Werkwijze De Coach Therapieën Vergoeding Contact
         Holisme komt van het Griekse woord ‘holos’, en betekent ‘geheel’. De holistische theorie is een visie op het leven die de mens als een geheel beschouwt. Lichaam, geest, gevoelens, gedachten en verlangens: alles is één.

Bij een holistische benadering wordt ervan uit gegaan dat alles met elkaar verbonden is. Lichaam en geest kunnen niet los van elkaar gezien worden. Een ziekte bijvoorbeeld wordt niet bekeken als enkel een puur lichamelijk verschijnsel.

Je lichaam is van jou (Bron: Campagne Stichting Artsen Collectief 01-12-2023)
Je lijf, je gedachten en je gezondheid zijn van jouw.
Laat je daarover niets en door niemand wijsmaken.
Doe de dingen die je gezondheid versterken.
Beweeg, eet gezond, ga naar buiten,
Lach, huil en leef.
Samen.
Informeer je. EN beslis altijd zelf.
Jelichaamisvanjou.nl

Mensen zijn prima in staat om te bepalen wat zij met hun lichaam willen. Zorg er goed voor, neem eigenschap voor je gezondheid.

Het ontstaan van ziekte maatschappij
2 systemen autonomisch zenuwstelsel
Het autonoom zenuwstelsel bestaat uit twee delen, het ortho-sympathisch en het parasympathisch zenuwstelsel. Beide systemen hebben een tegengestelde werking en moeten in evenwicht zijn.

OrthoSympaticus (OS): adrenaline, cortisol, wanneer je echt moet vechten, vluchten of bevriezen.
Het sympathisch zenuwstelsel is actief bij lichamelijke inspanning of na een plotselinge prikkel (zoals schrik of pijn). Zorgt voor een verhoging van de hartslag, een stijging van de bloeddruk en een vertraging van de spijsvertering.

Parasympaticus (PS): Rusten. Is actief in rust. (Oxytocine, dopamine, serotonine)Het zorgt ervoor dat alle organen goed functioneren en creëert de juiste omstandigheden voor opbouw en herstel van weefsel. Wanneer het parasympathisch zenuwstelsel actief is, klopt het hart langzamer, daalt de bloeddruk en werkt de spijsvertering sneller. Kortom hierin vindt dus de stofwisseling plaats en de opbouw van ons immuunsysteem vindt hier plaats.

Huidige maatschappij:
Tegenwoordig zitten we voortdurend in de stressmodus, in adrenaline en torenhoge cortisolspiegels. Vanuit het evenwicht gezien betekent dit dat de PS laag én de OS hoog is (altijd in spanning). Daarom is ons immuunsysteem niet meer in staat om voor zichzelf te zorgen. Samen ervoor zorgen dat je voldoende in de PS zit en dat je daardoor het knuffelhormoon (oxytocine), dopamine (gelukshormoon) en serotonine (slaaphormoon) verhoogt in je systeem. Daar zijn we het aller gelukkigst en minder vatbaar voor lichamelijke en geestelijk klachten/ziektes. , zorg dat we in het PS zijn. In verbinding met jezelf je familie, vrienden en je sociaal vangnet.


01-01-2024
Disclaimer
Privacy
Copyright Global Goals 2023